Aurora activity: {{key}}: {{getScale(val)}}

Tähtitaivas on täynnä erilaisia ilmiöitä ja yksi niistä ovat kauniit halot, jotka ilmestyvät taivaalle tietyissä olosuhteissa. Halot ovat erilaisia valoilmiöitä, jotka näkyvät taivaalla ympäri vuoden, mutta eniten talvella ja pohjoisilla leveysasteilla. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä halot ovat ja miten ne syntyvät.

Mitä halot ovat?

Halot ovat valoilmiöitä, jotka näkyvät taivaalla yleensä auringon tai kuun lähellä. Halot voivat ilmestyä taivaalle monessa eri muodossa ja väreissä, mutta yleisimmät ovat ympyränmuotoisia kehiä, joita kutsutaan nimellä parhelia.

Halot syntyvät, kun auringon tai kuun valo taittuu jääkiteissä, jotka ovat ilmassa pilvien sisällä. Jääkiteiden muoto vaikuttaa siihen, millaisen valoilmiön ne muodostavat taivaalla. Halot voivat myös olla merkki siitä, että lähestyvä säämuutos on tulossa.

Miten halot syntyvät?

Halot syntyvät, kun auringon tai kuun valo taittuu jääkiteissä, jotka ovat ilmassa pilvien sisällä. Jääkiteiden muoto vaikuttaa siihen, millaisen valoilmiön ne muodostavat taivaalla.

Yleisin halo on parhelia, joka näkyy ympyränmuotoisena kehänä auringon tai kuun lähellä. Parhelia syntyy, kun valo taittuu pilven jääkiteissä 22 asteen kulmassa, jolloin se hajottuu spektriväreihin. Tämä ilmiö aiheuttaa ympyrämäisen kehän taivaalle, jonka halkaisija on noin 22 astetta auringon tai kuun ympärillä.

Toinen yleinen halo on sivu- eli sivukaari, joka näkyy usein parhelian yhteydessä. Sivukaari syntyy, kun valo taittuu pilven jääkiteissä 46 asteen kulmassa. Sivukaari näkyy parhelian yläpuolella kaarena, joka on samassa tasossa kuin parhelia.

Lisäksi taivaalla voi näkyä muitakin halotyyppejä, kuten ympyrähive, joka muistuttaa parhelian kehää, mutta on himmeämpi. Ympyrähive syntyy, kun valo taittuu pilven jääkiteissä 46 asteen kulmassa.